Vinobraní na Moravě je v plném proudu a vinaři hlásí první výsledky. Podle bleskového průzkumu Vinařské unie ČR jsou hrozny kvalitní, ale je jich méně, a to o 10 až 20 % oproti loňské sklizni. Zároveň slábne zájem o výkup hroznů.
Letošní rok se podle vinařů zařadí mezi jeden z nejsložitějších. Problematický byl vysoký počet dnů s nadprůměrnými denními teplotami v létě, které uváděly révu vinnou do „klidového režimu“ a zabrzdily fotosyntézu. Tam kde panovaly nejvyšší teploty a sucho, došlo i k zabrzdění růstu bobulí. Ty mají nyní při sklizni nižší velikost a méně šťávy. „I když po několika suchých letech letos spadl dostatek vody, extrémní počet horkých dnů nejen v létě, ale i v září způsobil, že hrozny mají méně šťávy a jsou menší. Lepší parametry mají bobule tam, kde jsme použili hlubokokořenící směs pro udržení vody v krajině,“ uvedl Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti BOHEMIA SEKT.
„Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o 15 až 20 %. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ popsal David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
„I my pozorujeme, že vlivem počasí mají hrozny menší velikost. I když je kvalita zatím slušná, nyní bychom uvítali nedeštivé počasí, takové to pravé babí léto,“ řekl Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
Slábne zájem o výkup hroznů
Pro moravské vinaře je letošní rok složitý i kvůli pokračující nepříznivé ekonomické situaci, která ovlivňuje chování spotřebitelů, růstu nákladů a nejistotě ohledně dopadů legislativních změn. Hrozba zavedení spotřební daně, zrušení možnosti daňového odpočtu při koupi vína jako dárku pro firmy a celkové obavy z dalšího vývoje se pak projevují také v klesajícím zájmu o nákup hroznů od ostatních pěstitelů.
„Letos budeme zcela jistě vykupovat hrozny v daleko menší míře než v předchozích letech. Důvodem je nejistá situace v otázce spotřební daně na tichá vína, ale také měnící se nákupní chování spotřebitelů,“ vysvětlil Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
„Každý rok vykupujeme také hrozny od moravských pěstitelů. Tento rok vykoupíme ve velmi omezené míře. Důvodem je současná nižší prodejnost moravských vín a z toho plynoucí zásoba hotových vín z předchozích ročníků, kterou máme ve sklepě,“ dodal Václav Osička, provozně-výrobní ředitel VINIUM.
Kontakt: Michaela Vrbová, vrbova@peprconsulting.cz, 737 755 094, www.vinarskaunie.cz
Tisková zpráva ve formátu MS Word ke stažení zde.