Vinaři na jižní Moravě za sebou mají sklizeň hroznů, která v letošním roce prověřila jejich schopnosti. Vinice trápilo sucho, kroupy a vydatné zářijové deště. I přesto je v moravských sklepích podle vinařů zaděláno na kvalitní ročník vín.
Vinobraní na jižní Moravě je prakticky ukončeno. Podle vinařů na většině míst odpovídá množství sklizených hroznů dlouhodobému průměru. Pouze v lokalitách, kde udeřily silné kroupy, například v okolí Čejkovic, Bzence či Blatnice pod Svatým Antonínkem, byla úroda mírně nižší.
Přesto, že letošní rok byl pro vinaře náročný, měla by sklizeň nakonec dosahovat nadprůměrné kvality. „Přestože vinaři hodnotí tento rok jako poměrně úspěšný a kvalitativně vydařený, byl svým průběhem značně komplikovaný. Přispělo k tomu samozřejmě dlouhé sucho během léta, lokální kroupy a nepříznivé počasí v úvodní fázi sklizně,” říká prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.
Z vinařského pohledu se začátek roku vyvíjel dobře. Vinicím se vyhnuly jarní mrazy, škůdci i choroby. Ovšem už zkraje roku se projevilo značné sucho, které místy poškodilo mladé keře révy vinné. V letních měsících se pak pokračující nedostatek vláhy ve spojení s nadprůměrnými teplotami podepsaly na části hroznů, které měly nižší gramáž.
V říjnu se sklízelo na pozdní sběry
Sklizeň hlavních odrůd začala mezi 10. a 20. zářím a pokračovala po celý říjen s lehkým přesahem do listopadu. Její začátky komplikoval vydatný déšť. „Dešťové srážky, které nastoupily v závěru suchého léta, způsobily místy praskání hroznů a jejich napadání škůdci. Vlivem sucha byla také menší úroda kukuřice, která je potravou pro špačky, a ti se proto na vinicích objevovali častěji. Navzdory těmto vlivům jsme se sklizní spokojeni, hlavně pozdní odrůdy mají velmi dobrou úroveň a bohatou plnou chuť,“ vysvětluje Petr Ptáček, ředitel Habánských sklepů.
„Četnější srážky v úvodu sklizňového období, které pohrozily zhoršením kvality i zdravotního stavu sklízených hroznů se samozřejmě nevyhnuly ani Znojemsku. Naštěstí však období sklizně středně pozdních a pozdních odrůd, které tvoří hlavní podíl našeho sortimentu, probíhalo za ideálních klimatických podmínek. Zpracovali jsme tak dostatek suroviny pro výrobu jak suchých, hladkých jakostních vín, tak i pro šarže vín ve vyšších přívlastkových kategoriích. Jsme tedy s letošní kampaní spokojeni,“ hodnotí Karel Matula, ředitel Znovínu Znojmo.
„Kvalita se zdála zpočátku trochu problematická díky vyššímu podílu dešťových srážek v září. Říjen však byl nádherně slunný, kvalita hroznů nakonec nebyla narušena zářijovými dešti a zvýšil se i podíl přírodního cukru v hroznech,“ popisuje David Šťastný, ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.
Svatomartinská za cenu jako vloni
První příležitostí k ochutnávce nového ročníku nabídnou Svatomartinská vína, která budou v prodeji v pátek 11. listopadu. „Letošní Svatomartinská vína jsou opět zajímavá a je těžké najít jen jednoho favorita. Mají krásné aroma, šťavnatost a svěžest. Podle našich informací i přes růst všech vstupů většina vinařství zachová v podstatě stejnou cenu jako v loňském roce,“ dodává Ondřej Beránek.
V prodeji bude letos asi 2,35 milionu lahví Svatomartinského vína, přičemž téměř 1 milion lahví pochází z produkce členů Vinařské unie. K dostání budou na pultech obchodů, na internetu, v restauracích i přímo u vinařů.
Více informací o Vinařské unii ČR:
Vinařská unie ČR, dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství. Jejím cílem je podporovat rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v České republice, napomáhat spolupráci mezi významnými vinaři, poskytovat profesní know-how a přiblížit fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti. Vinařská unie v současné době zastupuje téměř třicet společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína více než ze čtyřiceti procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.
Kontakt: Michaela Vrbová, vrbova@peprconsulting.cz, 737 755 094
Tisková zpráva ke stažení zde.